Salam. Apa khabar. Hi!

Sekali sekali perlu menulis perkara yang terlintas di minda
There are times you must write what crossed the mind

Tuesday, April 23, 2013

Panduan Memilih Wakil Rakyat

Musim Pilihanraya datang lagi dan penduduk Malaysia yang cukup syarat mengundi perlu lakukan tanggungjawab memilih wakil yang akan bersuara untuk mereka di Dewan Undanagan Negeri dan Dewan Rakyat pada 5 Mei 2013 nanti. Tentu ada yang akan pilih calon yang mereka telah berkenan atau akan perkenan nanti. Masa dibsngku sekolah ramai yang telah membuat pilihan untuk melantik seseorang menjadi ketua atau AJK sesuatu kumpulan, apakah cara tuan/puan membuat pilihan? adakah cara itu paling tepat dan baik? Untuk tuan-tuan dan puan-puan yang belum tahu bagaimana nak buat pilihan terbaik boleh berpandukan kepada jujur, sihat dan usaha calon seperti yang diberikan dibawah.  

1. Pilih calon jujur. Di zaman persekolahan kita lebih mudah mengetahui kejujuran seseorang kerana sekolah komuniti kecil dan calon yang hendak dipilih dikenali, di dalam pilihanraya calon mungkin baru dikenali selepas hari penamaan calon. Tugas mengetahui kejujuran seseorang calon menjadi lebih mencabar. Saya akan kaji seseorang calon yang bertanding itu dari segi kejujurannya dengan memerhatikan sendiri, bertanya kepada orang yang mengenalinya dan membaca dari sumber yang sahih mengenai kejujurannya. Biasalah kalau kita mendengar baik dan buruk, jujur dan licik seseorang calon- jangan pilih calon itu tetapi pilih calon yang baik tanpa buruk, jujur dan tiada muslihat. Wakil yang baik tapi ada muslihat kelak akan mengecewakan pengundi yang memilihnya. Hari ini bahan bacaan berlambak dan maklumat yang tepat, kurang tepat, banyak tak tepat dan palsu belaka pun ada, jadi kita kena berhati dan pastikan siapa yang menulis, media mana yang menerbit dan organisasi mana yang menaja penerbitannya. Jika pembaca kenal kejujuran penulis, media dan penaja maka tugas membuat keputusan jadi mudah, jika tidak kena semak dan cari maklumat mengenai mereka pula. Memang banyak tugas memilih orang yang akan mewakili kita dengan betul, tapi lakukanlah dengan sempurna supaya amanah yang kita pertanggungjawabkan tidak disia-siakan. Janganlah orang pilihan hanya menikmati elaun untuk tidur di Dewan Undangan Negeri atau Dewan Rakyat manakala sipengundi yang memilihnya tak dapat tidur kerana tidak diberi perhatian.

2. Pilih seorang yang sentiasa berusaha untuk kita yang diwakilinya. Kayu ukur untuk usaha ialah hasil dari usaha tersebut, namun harus diingat ada usaha yang hasilnya bukan dalam bentuk RM atau pembangunan fizikal sahaja. Seseorang yang menjadi calon melawan calon yang terpilih penggal lalu memang tidak ada hasil usaha untuk dinilai, maka pemilih perlu menilai dari segi usaha lain yang dilakukan calon itu. Jika dia peniaga adakah perniagaannya sangat berjaya atas usaha jujur? Jika calon mengurus sesuatu jabatan adakan nampak jabatan itu berfungsi dengan sangat baik atau lebih baik dari jabatan lain kerana pengurusan yang cekap? Jika calon orang akademik telah terbuktikah calon itu berkaliber dan disanjung pelajar dan rakansejawatan? Sekali lagi pengundi perlu mendapat maklumat melalui pemerhatian, bertanya dan membaca, tentulah dari sumber yang layak, jangan hanya bertanya kepada penyokong calon itu sahaja, bertanyalah juga kepada orang yang ikhlas dan lama mengenali calon secara terperinci; inilah kaedah yang terbaik. Jangan nanti sampai calon yang tuan/puan pilih itu berusaha menambah kekayaannya sendiri sahaja, menjadi bilionaire selepas satu penggal manakala orang yang memilihnya masih ditakuk lama.

3. Sihat luar dan dalam, sihat jasmani dan sihat rohani. Tugas ini bertambah mudah dalam PRU13 ini kerana SPR hanya menerima bakal calon yang sihat mendaftar sebagai calon, namun adakalnya penyakit  boleh timbul ketika YB sedang berkhidmat maka ini diluar kemampuan penilaian kita sebagai pengundi. Yang tak dapat ditapis oleh SPR ialah kesihatan pemikiran calon. Janganlah kita pilih calon yang ceramahnya semasa berkempen seperti samseng, cakap mereka ini menghasut dan mengapikan pengundi membenci lawan lengkap dengan bahasa dan isyarat lucah. Biarlah Dewan Undangan Negeri dan Dewan Rakyat kita di wakili oleh mereka yang berfikiran baik dan memelihara adab memimpin.

 Semoga tuan-tuan dan puan puan memilih dengan baik dan negara Malaysia ini lebih baik dari 55 tahun yang lalu. Sekian tiga perkara penting untuk pertimbangan.

No comments:

Post a Comment